לוגו מעוז שקוף
רווח-42

מה עובד?

תובנות מהשטח

העדכון היומי 20/3 - שלטון מקומי

הבעיה: עבודת הרשות מול מתנדבים

האתגרים

numbers 1-6-15

הבידוד ואיסור המגע מקשה על עבודה קלאסית של מתנדבים.

numbers 1-6-16

ריבוי מאמצי ארגונים ומתנדבים שאינם מסונכרנים וחשש שישנם מוטבי קצה רבים ש”נופלים בין הכסאות”.

numbers 1-6-17

הקורונה יוצרת צרכים ייחודיים בקרב קבוצות שלרוב לא בקשר עם הרשות.

התובנות

numbers 1-6-15

לא חסרים מתנדבים. האתגר הוא למצוא את המתווכים הנכונים בין המתנדבים לבין הצרכים. המתווכים יכולים להיות אנשי מקצוע כעו”סים קהילתיים או פלטפורמה דיגיטלית.

numbers 1-6-16

כדי למנוע מצב של עייפות וחוסר מחויבות של מתנדבים, כדאי לנסות פרקטיקות שיוצרות מחויבות לטווח ארוך; מהתנדבות חד פעמית לבינוי קהילה.

הפרקטיקות

רישות קהילתי ושכונתי באמצעות התושבים. “יש הרבה תושבים פעילים או שנמצאים בקבוצות מאורגנות סביב חוגים וכד’. בתקופת החירום הנוכחית הם הופכים לשגרירים ועוזרים לנו במיפוי אנשים וצרכים בבניין שלהם או בסביבתם הקרובה. כל קבוצת ווטסאפ של חוגים, של קבוצות של פעילים עוזרת להגיע לעוד ועוד אנשים שצריכים עזרה: סיוע ברכישת תרופות או מזון, סיוע בהפעלת ילדים, סכסוכים בתוך המשפחה, בדידות של קשישים, לחץ וחרדה ועוד. הם פשוט שואלים יותר ומתעניינים באוכלוסיות שמסביבם ומעבירים מידע לעובדת סוציאלית הקהילתית. העו”סית הקהילתית מתדרכת את פעילי השכונה ומנחה אותם על מנגנוני תמיכה” (באר שבע, 19.3).

נציג לכל בניין. “הבנו ברשות הצעירים ובמחלקה לעבודה קהילתית שחשוב שאף אחד לא יישאר לבד. יצאנו בפרויקט של איסוף נציגות לכל בניין במטרה לייצר מצב שבו תושבי הבניין יוכלו לדאוג לכל דיירי הבניין. אם מישהו לא בסדר, הדבר הראשון זה לנסות לייצר פתרון בתוך הבניין. אם הם לא מצליחים הם פונים למנהל הקהילתי והוא נותן מענה מתוך המנהל (מתנדבים, סיוע, עובדים קהילתיים ושאר הצוות). הוצאנו מודעות באמצעות קבוצות הווטסאפ לכל השכונות. לכל שכונה מודעה ייחודית לה. במודעה יש הסבר ולינק להרשמה להיות נציג בניין בשכונה באמצעות גוגל פורם (הטופס כולל: שם, טלפון, מייל, כתובת בניין, מספר דירות משוער, האם ידוע על אדם שזקוק לעזרה). מאות ואולי אלפי נציגים ענו למודעה תוך כמה ימים. (ירושלים, 19.3)

 

זירה דיגיטלית אינטראקטיבית למתנדבים. “בגני תקווה יש הרבה שרוצים לסייע. הקמנו זירה דיגיטלית על בסיס אתר בשם cowing  וזה עובד וכעת מפעיל את עצמו. בזירה יש מקום לבקש עזרה ולהציע עזרה. הציעו, למשל, בייביסיטר למי שעובד בבתי חולים ובמרפאות. מישהו עדכן על קשישה שצריכה עזרה, ומיד כתבו אנשים שהם יוצאים לעזור לה. אם לא המתנדבים שלנו לא היינו יודעים על המקרים הקשים” (גני תקוה, 19.3).

חלוקת מוצרים עד פתח הבית ללא מגע. “יש לנו מענה של מתנדבים שמגיעים, ללא מגע, ללא כניסה לבתים ומסייעים. לדוגמא, המתנ”ס הפיק חוברת פעילויות לילדים והמתנדבים חילקו אותם עד פתח הבתים. אתמול היתה דרישה ל-600 כאלה” (שדרות, 18.3).

שכנים עוזרים לשכנים בקהילה בעזרת אפליקציה חינמית. בחברה למתנ”סים יצרנו אפליקציה שנקראת CommuniT. למעשה זאת רשת חברתית לעזרה הדדית בין שכנים בקהילה המקומית. כל אחד יכול לקבל שירותים ולתת מיכולותיו בתמורה, כל אחד לפי צרכיו ויכולותיו. לפני המשבר בוצע פיילוט ב-3 שכונות בירושלים, והשבוע הוחלט לאפשר לכל קהילה שמעוניינת בכך להשתמש באפליקציה הזאת בחינם. עד כה הצטרפו 10 קהילות והתקבלו פניות מרחבי הארץ. דרך האפליקציה הצליחו תושבים לייצר חיבורים לנתינה ולקבלה. (החברה למתנ”סים, 19.3)

סיירת וירטואלית להפגת בדידות. “בגלל הבידוד והצורך בריחוק אי אפשר שהמתנדבים יגיעו לבתים של הקשישים. בגלל זה הוקמה סיירת ווירטואלית “מלב אל לב” שדומה לסיירת קהילתית או שכונתית שתחבר בין המתנדבים לקשישים בדגש על הפגת בדידות.” (באר שבע, 19.3).

שידוך בין מתנדבים למבודדי קורונה. אישה בלואיסוויל, קנטקי, התחילה מיזם של “שידוך” מתנדבים צעירים עם אנשים בקבוצת סיכון לקורונה. אתר המיזם מפנה לשני קבצי גוגל דוקס: אחד למתנדבים, ואחד לאנשים בקבוצות סיכון שצריכים סיוע בניהול ענייני היומיום בצל הבידוד. מנהלת המיזם (מתנדבת) מקשרת בין אנשים משתי הקבוצות, וכך המתנדבים יכולים לסייע ברכישת תרופות, אוכל ועוד. (לכתבה, לאתר ובו קבצי ההרשמה)